DOCUMENTE-BOMBĂ. Publicăm ”oferta otrăvită” prin care firma imobiliară a câștigat licitația pentru 115 mil. de măști! Ce s-a întâmplat, în culise, pe ultima sută de metri & la ce s-au făcut complici membrii Comisiei de Evaluare?!

Publicat: 26/06/2020, 11:42
Actualizat: 26/06/2020, 16:31

Dezvăluirile exclusive ale reporterilor GÂNDUL.RO despre mega-contractul pe care o firmă imobiliară l-a obținut din bani publici pentru livrarea a 115 milioane de măști creează angoasă în birourile cele mai înalte din Ministerul Sănătății!

UPDATE: Printr-un comunicat de presă emis, vineri, afaceristul Michael Danny Topolinski, omul din ”umbra” firmei ”Naguma”, a ținut să facă anumite precizări, care confirmă informațiile publicate de GÂNDUL.RO. Redăm fragmentele relevante din comunicat: ”(…) Naguma a importat în total aproximativ 30 milioane de măști de diferite tipuri. Naguma a importat până în prezent 3 milioane de măști Tip II R. Licitația organizată de Ministerul Sănătății și câștigată de Naguma se referă exclusiv la măști medicinale Tip II și exclude în mod expres măștile de Tip II R. Naguma nu are în prezent în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de Tip II pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății, iar orice afirmații contrare făcute de politicieni sau alte persoane conform cărora avem un stoc imens sunt false. Naguma are noi contracte cu producători din China în baza cărora va importa imediat toate cele 115 milioane de măști și le va livra Ministerului conform cerințelor, regulilor și documentelor procedurii. Naguma a câștigat licitația pentru că am obținut cel mai bun punctaj și am oferit de departe cel mai bun preț (…)”

ȘTIREA INIȚIALĂ: Surse GÂNDUL.RO din interiorul ministerului ne-au declarat că acordul-cadru al licitației atribuite firmei ”Naguma Medical Supply” a circulat haotic, joi, pe holurile instituției, iar directorii de departamente însărcinați să-l avizeze au refuzat s-o facă, de teamă că ar putea deveni obiectul unor investigații penale. În plus, GÂNDUL.RO a pus mâna pe documente uluitoare, care alimentează bănuiala că acest contract ar fi fost acordat ”cu dedicație”. E vorba despre acte pe care Comisia de evaluare a ofertelor le-a avut la mapă, dar pe care le-a ignorat. O privire atentă îndreptată asupra acestora ar fi oferit tabloul exact, iar firma imobiliară n-ar fi putut fi declarată câștigătoare!

După ce reporterii noștri au publicat joi (DETALII AICI) documentele care atestă că ”Naguma” importase, într-adevăr, din China un lot de măști, dar că acestea aveau specificația ”non-medicale” (fiind în contradicție cu solicitările impuse în caietul de sarcini), înalții funcționari din Ministerul Sănătății au început să facă pasul înapoi. Astfel, sursele noastre susțin că acordul-cadru n-ar fi primit semnăturile ”pe circuitul” legal, întrucât unii dintre cei abilitați să pună avizul, se feresc să-și asume vreo responsabilitate.

De altfel, documentele pe care le vom publica în continuare, ÎN EXCLUSIVITATE, vin să susțină temerile directorilor din Ministerul Sănătății. GÂNDUL.RO a descoperit, așadar, că ”Naguma” a fost favorizată încă de la început în această licitație. Și vom explica punctual și modul în care s-a întâmplat acest lucru.

”Naguma” s-a calificat in extremis!

Inițial, prima ”strigare” pentru atribuirea contractului a avut loc în 3 iunie, după ce a apărut Ordonanța de urgență prin care Guvernul anunța că va cumpăra măști pentru persoanele vulnerabile din România. ”Naguma” s-a prezentat la licitație, alături de alte firme, dar licitația a fost reprogramată, suspect, pentru o dată ulterioară. Motivul oficial: din cele 53 de oferte niciuna n-ar fi fost conformă! De fapt, pare că se aștepta ca un ”client” să-și pună actele în ordine.

Astfel, pe 12 iunie, Ministerul a revenit și a lansat invitația de participare la licitație și a anunțat data de 16 iunie ca termen de depunere a ofertelor. Rețineți această dată, fiindcă în aceeași zi, ”Naguma Medical Supply” obține pe ultima sută de metri avizarea din partea Agenției Naționale a Medicamentului (ANMDMR) a doi dintre cei 3 producători din China de la care ar urma să procure întreaga cantitate de măști.

Ne referim aici la ”Guangzhou Zhongyu Medical Instrument Co Ltd” și ”Shandong Zhushi Pharmaceutical Group Co Ltd”. Al treilea producător este, după cum vom dezvălui, ”Anhui Yiyang Medical Supplies Co Ltd”.

Practic, până atunci, ”Naguma” nu deținuse ”certificarea” ANMDMR pentru respectivii producători chinezi, așa încât nu s-ar fi putut califica la licitație, dacă aceasta s-ar fi ținut – cum era programată inițial – pe 3 iunie. Din punct de vedere al procedurilor, aceasta mai arată și faptul că loturile de măști pe care ”Naguma” le introdusese în România anterior datei de 16 iunie nu erau conforme cerințelor Ministerului Sănătății, neavând avizul ANMDMR pentru producătorii depuși la dosarul licitației. Cu alte cuvinte, la data de 16 iunie, ”Naguma”  nu avea stocuri valide (conforme cerințelor M.S.) pe care să se bazeze.

GÂNDUL.RO a prezentat într-un alt articol (VEZI AICI) și actele de însoțire a mărfii din China către România pentru un lot adus înainte de 16 iunie și în care apărea negru pe alb faptul că măștile introduse pe piață de ”Naguma” erau de uz ”non-medical”.

Revenind la oferta pe care firma imobiliară a depus-o pe masa Comisiei de evaluare, reporterii noștri o publică acum, în premieră. Altfel, ”Naguma Medical Supply” și-a asumat că va livra întregul lot de 115 milioane de măști pe parcursul a doar 7 zile, la un preț de 0,64 lei fără TVA/bucată (și nu 0,68 lei cum apăruse inițial în presă și așa cum inclusiv ministrul Nelu Tătaru a declarat public, ceea ce arată că nu știe exact datele licitației).

Potrivit angajamentului luat prin contract de ”Naguma”, toate cele 115 milioane de măști – destinate persoanelor vulnerabile – ar trebui să fie livrate astfel:

  •  13.600.000 bucăți în 2 zile după semnarea acordului-cadru;
  •  5.600.000 bucăți în 3 zile;
  •  5.600.000 bucăți în 4 zile;
  •  5.600.000 bucăți în 5 zile;
  •  5.600.000 bucăți în 6 zile;
  •  79.000.000 bucăți în 7 zile.

De asemenea, la dosar ”Naguma” a depus și trei ”scrisori de garanție” (să le numim astfel!) din partea producătorilor chinezi, care își exprimau disponibilitatea de a livra anumite cantități de măști în România.

În documentele intrate în posesia noastră, ”Guangzhou Zhongyu Medical” declara că poate să producă 25 de milioane de măști pe săptămână, ”Shandong Zhushi Pharmaceutical” arăta că are capacitatea de producție de 22 de milioane de măști/săptămână, iar ”Anhui Yiyang Medical” declara că ar putea să furnizeze alte 20 de milioane într-o săptămână. La un calcul simplu, cei trei producători chinezi ar fi capabili – teoretic – să producă pentru partenerul din România 67 de milioane de măști pe săptămână.

Chinezii de la ”Guangzhou Zhongyu Medical Instrument Co Ltd” au garantat că pot produce pentru ”Naguma” 25 de milioane de măști pe săptămână. Livrarea fizică ar dura încă cel puțin o săptămână!

Atenție la nuanțe însă! Chinezii și-au declarat capacitatea de producție, dar acest lucru nu înseamnă că a doua zi măștile sunt în România la dispoziția firmei câștigătoare a licitației. Pentru ca ele să ajungă aici, ar mai fi nevoie de încă minimum o săptămână. Trebuie ținut cont de procedurile de încărcare, descărcare, transfer aerian, formalități vamale etc. Un singur avion poate transporta 3 milioane de măști, prin urmare ar fi necesare 40 de zboruri! Iar, din informațiile obținute de noi, prin Vama Otopeni ar putea ”trece”, în condițiile unui flux normal, maximum 5 avioane/zi.

Membrii Comisiei se fac părtași la ”moartea” producătorilor locali!

Nu mai punem la socoteală că, într-o singură săptămână, chinezii ar putea livra, în total, 67 de milioane și nicidecum 115, așa cum s-a angajat ”Naguma” să furnizeze Ministerului Sănătății. Dacă ar fi studiat cel puțin acest aspect, al ofertei tehnice, Comisia de evaluare avea motive temeinice să descalifice ”Naguma”.

Totodată, membrilor Comisiei ar fi trebuit să le atragă atenția și faptul că ofertantul declarat câștigător în cele din urmă menționase că primele loturi de măști le va livra în 2 zile. Cum ar fi fost posibil însă, dacă nu aveau stocuri și dacă producătorii arătaseră clar că ei au nevoie de un termen de o săptămână doar să le fabrice și nu să le trimită fizic?! Răspunsul ar fi unul singur: doar dacă ”Naguma” ar fi livrat măști dintr-un alt lot, de măști ”non-medicale”, care nu corespundeau ofertei tehnice. Pe principiu, ”nimeni nu verifică”.

Toate aceste omisiuni par să fi avut loc doar pentru că firma imobiliară ”Naguma” trebuia declarată câștigătoare, cu orice preț, a acestui mega-contract. Prețul însă este unul uriaș! Pe de o parte, intenția Guvernului de a pune la dispoziție măști persoanelor vulnerabile (fiindcă, până la urmă, acesta era obiectul Ordonanței de urgență în baza căreia s-a organizat licitația) se poate ”spulbera” ca un balon de săpun. Iar măștile să fie așteptate până la calendele grecești în Direcțiile Sanitare din țară.

Pe de altă parte, defavorizarea producătorilor locali în detrimentul unei firme cu acționariat străin (”Naguma” este deținută de două offshoruri din Cipru//CITEȘTE DETALII AICI!) ar putea atrage falimentul companiilor autohtone din piață. Este cazul concret al unui producător in Ardeal, care a investit în deschiderea unei linii de producție, a participat la licitație, dar a pierdut. În aceste condiții, neavând piață de desfacere și investițiile neputându-se recupera, producătorul local se află în colaps. Deja, doi producători români și-au închis liniile de producție, fiindcă piața este saturată de măști din China.

Iată, așadar, că în timp ce afacerile deschise în România se sufocă, Ministerul Sănătății comandă (prin intermediar) din China și virează banii în conturi din Cipru. Acolo unde urmele lor se pierd… Dar despre acestea, vom reveni!

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...